boukje@eigenwijzeborduurpatronen.nl

Welkom in de wondere wereld van  'Eigen Wijze' en 'eigentijdse' borduurpatronen!
 

Een korte uitleg;

Kleuren hebben een sterke uitwerking op ons mensen. Het is niet voor niets dat restaurants rood, ziekenhuizen groen en kleuterklasjes geel worden geschilderd. Rood versterkt onze lagere lusten, zoals lekker eten bijvoorbeeld. Groen versterkt onze capaciteit tot genezen. Geel zet ons aan tot intelligentie en daadkracht.

In de huidige Westerse wereld wordt alom kleur ingezet voor beoogde doeleinden, echter de oorspronkelijke kennis omtrent kleuren en hun uitwerkingen komen uit het Oosten. Uit de oeroude wijze Indiase boeken om precies te zijn.

Alle materie bestaat uit een bepaalde trillingsfrequentie. Ik noem het voor het gemak 'energie'. Een steen heeft een hele lage, een plant een iets hogere en mens en dier de hoogste energie. Mens en dier verschillen niet zoveel qua 'energie', ware het niet dat in de mens de capaciteit besloten ligt zich tot een nog hogere energie te verheffen.

Het ontwikkelen en ervaren van die 'hogere' energie uit zich in kunst en cultuur. We verheffen ons als het ware door schoonheid te ondergaan en/of te creëren.

In die oude wijze Indiase boeken wordt de energie van de mens omschreven door middel van het chakrasysteem. Een chakra is een energieknooppunt. We hebben er honderden in ons lichaam, maar zeven van deze chakra's zijn het grootst en belangrijkst. (Zie afbeeldingen).

Elk chakra staat voor bepaalde unieke kwaliteiten en zijn in jou en mij verschillend ontwikkeld. Dat maakt dat we allemaal anders zijn.

Elk chakra afzonderlijk behandelen strekt te ver voor op deze website, daar is ook genoeg lectuur over. Wél handig is het om te weten dat de energie van onze chakra's beïnvloedbaar zijn door kleur en vorm buiten ons.

 

Dit betekent dat als we ons concentreren op een bepaalde kleur of vorm, we in onszelf iets in beweging zetten.

De meeste van mijn patronen bestaan uit symmetrische mandala-achtige vormen die erom vragen vanuit het midden cirkelend naar buiten te werken. Hierdoor schep je rust en ordening in je denken, waardoor je concentratie verdiept en de kracht van de kleuren nog beter haar werk doet. Dat schept elke keer weer verwondering voor de grote schoonheid in het kleine.

Heel veel mensen zeggen dat ze niet het geduld hebben om te borduren. Maar de truc is nu juist dat het borduren je geduldig maakt! Misschien moet je je er in het begin toe zetten maar al naar gelang kom je op een punt waar je bijna niet meer op wil houden.

 

Daar wordt het borduren

Meditatie

Dan is er evenwicht bereikt.

 

 

 

Wat kunnen de  kleuren voor je betekenen?

Rood is de meest verdichte kleur in het spectrum, het heeft de laagste trillingsfrequentie. Rood zet je met je voeten stevig op de grond. Het werkt aardend en voedend voor het lichaam, speciaal voor de spieren en de botten. Rood maakt ook dat je je veilig voelt in het leven waardoor je makkelijker stappen durft te ondernemen. Voor sommige mensen is rood een 'spannende' kleur die ze liever terzijde laten liggen. Juist als je zo iemand bent kan rood veel voor je betekenen!

Oranje is een zachte speelse kleur, ze is soepel en verleidelijk. Werken met oranje bevrijdt je van overtollige spanningen en maakt enthousiast. Oranje maakt dat je weer makkelijker gaat genieten van het leven, het maakt je wat losser en beweeglijker. Fysiek gezien werkt oranje helend voor de onderbuik en de seksorganen. Oranje gecombineerd met roze maakt zachter en gecombineerd met geel juist moediger in het aangaan van sociale contacten.

Geel is de kleur van de heldhaftige krijger, het stimuleert je wilskracht. Geel maakt je helder en doet je gericht logisch denken. Geel versterkt ook het ego waardoor je makkelijker beseft wat je kunt, èn dat ook aan de wereld wilt en durft te tonen. Natuurlijk is geel ook de ultieme kleur om te gebruiken bij depressieve klachten. Fysiek gezien werkt geel goed voor de maag en darmen. Door veel geel binnen te halen word je een stralend middelpunt.

Groen is de kleur van het hart en versterkt de onbaatzuchtige liefde zoals een moeder die heeft voor haar kind. Groen helpt je ruimer te denken, liefde te voelen ongeacht voor wat. Bovenal leert ze je los te laten waar dat nodig is. Groen brengt je naar je midden, je hart, je werkelijke mens-zijn. In het lichaam hebben vooral de longen en de huid baat bij groen. Door groen in jezelf te vermeerderen worden ook je helende kwaliteiten groter.

Lichtblauw is de kleur van de stilte en de spraak. Een balans tussen teveel of juist te weinig praten wordt gevonden in het lichte blauw. Ook helpt lichtblauw je om zuiverder voor het voetlicht te brengen wat jou beweegt. Door te werken met lichtblauw verruim je je opmerkingsvermogen, ga je beter luisteren naar anderen en wordt de stilte een deel van jezelf. Fysiek heeft lichtblauw een positief effect op de keel en de oren en het kan ook een remedie zijn tegen migraine of andere chronische hoofdpijnen. Lichtblauw maakt het pad naar meditatie breder.

Donkerblauw is de kleur van het derde oog, de ruimte van de helderziendheid. Indigo (donkerblauw) helpt je jezelf te kennen zonder te denken. Het verschil tussen ‘denken’ over wie je bent of ‘ervaren’ wat je bent maakt dat je bevrijd raakt van etiketten en stigma’s. Donkerblauw helpt je ook je angst te ontmoeten op het pad naar bevrijding, die te begrijpen en te overwinnen. Fysiek gezien is Indigo goed voor de ogen, de hersenen en het hele zenuwstelsel.

Paars-Violet is de kleur met de hoogste trillingsfrequentie en bevindt zich rondom onze kruin. Ik zeg rondom, omdat het ons letterlijk verbindt met het Goddelijke. Daarmee bedoel ik de bevrijding van alle beperkingen, het boven jezelf uitstijgen. Zoals het rood van het eerste chakra ons met de aarde verbindt en daardoor fysieke veiligheid en stabiliteit biedt, zo biedt paars ons de mogelijkheid tot overgave. Overgave aan het hogere, zuivere, alles wetende en altijd levende Licht.